6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 66

6. Sınıf Türkçe ders kitabı cevapları siz değerli öğrencilerimiz için sayfamıza ekledik. 2018 2019 Eğitim öğretim yılı için okullarda okutulan 6. Sınıf Türkçe ders kitabı etkinlik cevapları için aşağıya göz atabilirsiniz. Daha iyi anlamanız için her bir etkinliği ayrı ayrı çözümledik. Eklenmesini ve düzeltilmesini istediğin yerler olursa yorum kısmından yazmayı unutmayın.

Sayfanın Cevapları:

6. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı 120 Cevapları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 2. Tema Milli Mücadele ve Atatürk Sayfa 64, 65, 66, 120 Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

120

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. “Vatan sevgisi” ile ilgili araştırdığınız şiiri arkadaşlarınızla paylaşınız.

VATANA ŞİİR
VATANINI sevmeyene insan diyemem,
TÜRK’Ü sevmeyeni, bende sevemem,
Dinine kalkıp sövene,
Boş ver, aldırma diyemem.

Çocukları kullanırlar, şer güçler,
Hain senaryoda, saklanmış düşler,
Uyan ey milletim uyan,
Ülkeni parçalamadan bu güçler…

Ay-yıldız sevdası başkadır bende,
Şehidimin kanı kalır mı yerde,
Hesap er geç elbet sorulur,
Birileri onlara olsa da perde…

2. Mehmet Âkif Ersoy’un “Allah, bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın!” sözü ile ilgili neler düşünüyorsunuz? Anlatınız.

Mehmet Akif tarafından söylenen Allah bu millete bir daha istiklal marşı yazdırmasın sözü ile ilgili bu yazımızda size bir kompozisyon sunacağız. Ersoy’un ünlü sözü şöyle devam ediyordu.

O günler ne samimi ve heyecanlıydı. O şiir ulusun o zamanki heyecanının sembolüydü. Binbir olay karşısında bunalmış ruhların acı içinde halas anlarını beklediği bir anda yazılan o marş, o zamanların değerli bir anısıdır.

O şiir tekrar yazılamaz, onu ben de yazamam. Onu yazabilmek için o zamanları görmek, o zamanları yaşamak gerekir. O şiir artık beni değil ulusundur. Benim ulusa en değerli armağanım budur. Allah tekrar bu ulusu İstiklal Marşı yazdırmasın

Bu anlamlı sözlerin manasının düşününce esasında günümüzde bile yaşanan bir takım problemlerin çözüm yolunu bulabiliriz. Mehmet Akif Ersoy bu sözlerinde kilit sözcük olarak milleti kullanmıştır. Ulus kelimesi daima popüler ve bilindik bir terim olarak kullanılmıştır.

Ulusça aynı kararlı görüşlerle bu marşımızın en iyi karşılığı olan ortak değerlerimizde bütünleşerek geleceğimiz için hırslar ve inatla çalışmamız gereklidir. Bizim yapmamız gereken en yüce vazife atalarımız tarafından emanet edilen kutsal vatana sahip çıkmaktır. Ayrıca cumhuriyetimizi de sonsuza kadar yaşatmalıyız.

Filmi izlerken öğretmeninizin durduracağı yerlerde, filmin devamıyla ilgili tahminlerde bulununuz.

Filmdeki anlamını bilmediğiniz kelimelere göre bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

6. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 64 Cevabı

1. ETKİNLİK 

İzleyeceğiniz filmde anlamını bilmediğiniz kelimeleri aşağıya not alınız. Bu kelimelerin anlamlarını tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz.

Filmdeki anlamını bilmediğiniz kelimelere göre bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

  • Kelime veya kelime grubu:
  • Tahminim:

2. ETKİNLİK 

Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.

1. Oğlunun cephane taşımasını istemeyen babaya, oğlu nasıl bir tepki vermiştir? Anlatınız.

  • Cevap: Babasına karşı çıkıp odayı terk etmiştir.

2. Çocuklar yola çıkmadan önce yapılan hazırlıklar nelerdir?

  • Cevap: Çocuklar sağlamca giydirildi, bazı çocuklara tüfek verilip talim yaptırıldı, yolculuk için planlar yapıldı.

3. Oğlunu cepheye göndermek istemeyen babanın yerinde siz olsanız nasıl davranırdınız? Sebepleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Duygu ve düşüncelerinize göre bu soruyu siz cevaplayınız.

4. Vatanımız için hangi fedakârlıkları yapabilirsiniz? Anlatınız.

  • Cevap: Duygu ve düşüncelerinize göre bu soruyu siz cevaplayınız.

5. “Vatan” konulu bir film çekecek olsaydınız filminizde neleri vurgulamak isterdiniz? Anlatınız.

  • Cevap: Duygu ve düşüncelerinize göre bu soruyu siz cevaplayınız.

3. ETKİNLİK 

İzlediğiniz “120” filminde çocukların mehter marşıyla cepheye uğurlanmasından sonraki sahnede sözlü olmayan bazı mesajlar verilmiştir. Bu mesajlar hakkındaki düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Sonraki sahnelerde çocukların zorlu kış şartlarındaki yürüyüşlerini izliyoruz. Bu sahneler cumhuriyetimizin yolculuğu gibidir. Genç cumhuriyetimiz, aynı o çocuklar gibi zorlu bir yolculuk içerisindedir. O çocuklar gibi azimle ve inançla yoluna devam etmektedir.

4. ETKİNLİK 

6. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 65 Cevabı

A) Aşağıdaki metni noktalama işaretlerine dikkat ederek okuyunuz.

B) Aşağıda verilen özelliklerden hangileri yukarıdaki metinde görülmektedir? Yanlarına çarpı (X) koyarak işaretleyiniz.

  • Cevap

Hitap ifadesiyle başlamıştır. [X]

Metne uygun bir başlık koyulmuştur. [   ]

Sağ üst köşede tarih yer almıştır. [X]

Uzaktaki biriyle haberleşmek için yazılmıştır. [X]

Yazıldığı yer belirtilmiştir. [X]

C) Yukarıda özelliklerini işaretlediğiniz metin türü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Anı B) Mektup C) Hikâye D) Masal

  • CevapB

D) İzlediğiniz filmde askerlerimize cephane taşıyan çocuklardan biri olduğunuzu hayal ederek defterinize, yukarıda okuduğunuz metnin özelliklerine uygun bir metin yazınız.

  • Cevap:                                        03/01/2018Canım ablam,

    Bugün yolculuğumuzun onuncu günü. Hava soğuk olsa da birbirimize yakın yürüdüğümüz için hiç üşümüyoruz. Arada birbirimizle şakalaşıp moralimizi yüksek tutmaya çalışıyoruz. Yolculuğumuzdaki tek sorun vahşi hayvanlar. Arada kurt sürüleri önümüzü kesiyor. Hasan Çavuş sağ olsun, iki el tüfek atıp sürüyü kaçırıyor. Ama geceleri kurt ulumaları hepimizi tedirgin ediyor.

    Hamdolsun hepimiz iyiyiz. Sağlıklarımız yerinde. Bir de hasretlik olmasa. Seni, annemi çok özledim. Her gece rüyamdasınız. Ama vatan görevidir. Katlanmak boynumuzun borcudur.

    Ablam, kendine de anneme de iyi bak. Beni merak etmeyin. Görevimiz yerine getirip bir an önca yanınıza geleceğim. Gelemesem de vatan sağ olsun.

    Kardeşin Ferhat

5. ETKİNLİK 

6. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 66 Cevabı

Aşağıdaki görselden öğretmeninizin seçeceği kelime veya kelime grupları ile ilgili hazırlıklı konuşma yapınız.

  • Cevap: Bu konuşmayı öğretmeninizin seçtiği kelimeler üzerinden yapmalısınız.

6. ETKİNLİK 

İzlediğiniz “120” filminden hareketle aşağıdaki cümleleri neden – sonuç ve amaç – sonuç anlamı verecek şekilde tamamlayınız.
1. Çocuklar uzun bir yolculuğa çıkacakları için aileler çocuklarıyla vedalaştılar.

2. Baba, oğlununun cephane taşımasını istemediği için ona bağırdı.

3. Filmdeki çocuklar ordumuza yardım etmek için cephane taşıyorlar.

4. Şehirdeki büyükler şehri korumak zorunda oldukları için çocuklar cephane taşımak zorunda kaldılar.

7. ETKİNLİK 

6. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 67 Cevabı

Örnek olarak verilen cümlelerden hareketle aşağıdaki dizelerde geçen benzetme ve abartmaları bulunuz.

A) “Askerlerimiz aslan gibi kuvvetlidir.” cümlesinde askerlerimiz aslana benzetilmiştir. Siz de aşağıda verilen dizelerdeki benzetmeleri bulunuz.

Kükremiş sel gibiyim, bendimi çiğner aşarım.
Kişi kendini sele benzetmiştir.

Ey ana toprağı, ey Anadolu,
Cennette bir yeşil meydan gibisin.
Anadolu, cennete bir meydana benzetilmiştir.

Bin atlı akınlarda çocuklar gibi şendik.
Atlılar şen çocuklara benzetilmiştir.

B) “Şehit analarının gözyaşları sel oldu.” cümlesinde gözyaşlarının sel olması abartılı bir ifadedir. Siz de aşağıda verilen dizelerdeki abartılı ifadeleri bulunuz.

Çanakkale içinde vurdular beni.
Ölmeden mezara koydular beni.
Ölmeden mezara konmak abartılı bir ifadedir.

Rüzgârlardan atım var.
Şimşekten kanadım var.
Göğsümde al yapılı
Gazilik beratım var.
Rüzgardan at, şimşekten kanat ifadeleri abartılı ifadelerdir.

C) Aşağıdaki şiirde kullanılan benzetme ve abartma ifadelerini bularak aşağıya yazınız. Bu ifadeler şiire nasıl bir anlam katmaktadır? Açıklayınız.

Benzetme ve Abartma İfadeleri:

BÜYÜK TAARRUZ
(…)
Sarışın bir kurda benziyordu
Ve mavi gözleri çakmak çakmaktı.
Yürüdü uçurumun başına kadar, eğildi, durdu.
Bıraksalar,
İnce uzun bacakları üstünde yaylanarak
Ve karanlıkta akan bir yıldız gibi kayarak
Kocatepe’den Afyon Ovası’na atlayacaktı.
Nazım Hikmet RAN

Atatürk, sarışın bir kurda benzetilmiştir. Gözleri çakmağa benzetilmiştir. “Ve karanlıkta akan bir yıldız gibi kayarak, Kocatepe’den Afyon Ovası’na atlayacaktı.” ifadesi abartılı bir ifadedir.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Önemli buluşlar yapmış Türk-İslam bilginleri ile ilgili bir araştırıcı yapınız.

  • Cevap:  Cabir bin Hayyanİslam’daki ilk mucitler arasında yer alır. Simyacılığın babası olarak bilinir. Altının eritilmesinde kullanılan Kral Suyu’nu bulmuştur. Tıp, astronomi, fizik, kimya, coğrafya gibi alanlarda önemli eserleri bulunmaktadır.

    Kindi

    Frekans analizini bulan Arap bilim adamıdır. Felsefeden matematiğe, fizikten kimyaya, psikolojiden tıpa ve müzikten astronomiye kadar pek çok eseri vardır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir